Behandelingen

Borstreconstructie: primair

Bijna alle patiënten die borstkanker hebben, of hebben gehad, komen in aanmerking voor een vorm van borstreconstructie. Voorlichting over de borstreconstructie mogelijkheden maakt deel uit van de behandeling van borstkanker.

Kiezen van een tijdstip

Afhankelijk van het tijdstip dat de borstreconstructie plaatsvindt, maken we onderscheid tussen een primaire of secundaire reconstructie.

Een primaire of directe borstreconstructie vindt plaats tijdens dezelfde sessie als het verwijderen van het kwaadaardige gezwel. Een secundaire of indirecte borstreconstructie kan weken tot jaren na de borstamputatie plaatsvinden.

De meeste vrouwen die in aanmerking komen voor een secundaire reconstructie, zijn de vrouwen die een aanvullende behandeling nodig hebben (gehad), zoals bestraling, chemotherapie of beide (voor verdere informatie zie de folder secundaire borstreconstructie).

Een primaire borstreconstructie kan geschieden met eigen weefsel of met een prothese.

De behandeling

Met eigen weefsel (oncoplastische reductie)

Indien er een borstsparende operatie wordt uitgevoerd door de oncologisch chirurg, dan is het mogelijk om de vorm van de borst weer te verfraaien met eigen weefsel. De holte die ontstaat na het verwijderen van de tumor, wordt opgevuld met eigen borstweefsel.

Bij vrouwen met een grotere cupmaat (vanaf C of D) voeren wij een zogenaamde oncoplastische reductie uit. Er wordt gebruik gemaakt van de borstverkleinende technieken, alleen worden deze dusdanig uitgevoerd dat de tumor zich bevindt in het stukje borst dat wordt verwijderd. Vervolgens wordt de borst weer vormgegeven, waarbij de ontstane holte opgevuld wordt met eigen borstweefsel. Het voordeel van deze techniek is dat de borst een fraaie vorm heeft en die ook behoudt na de bestraling. De borst zal echter wel altijd iets van vorm veranderen door de bestraling. Als de bestraling is afgelopen, kan de andere kant ook worden aangepast. Het nadeel van deze techniek is dat het kan voorkomen dat de tumor niet in zijn geheel is weggenomen. Er moet dan nog een operatie plaatsvinden om het achtergebleven stukje tumor te verwijderen. In de meeste gevallen zal dit een borstamputatie zijn, omdat het borstweefsel verplaatst is en het hierdoor in de meeste gevallen niet meer goed te beoordelen is waar de rest van de tumor zit.

Bij vrouwen met een kleinere cupmaat is het soms mogelijk om weefsel uit de directe omgeving van de borst te gebruiken om de ontstane holte op te vullen met een zogenaamde locale zwaailap. De zogenaamde thoraco-dorsale (TD) lap wordt het meest gebruikt. Hierbij wordt het ontstane defect met een stuk huid en vetweefsel van de flank opgevuld. U krijgt wel een extra litteken, meestal onder de oksel.

Directe reconstructie met expander/prothese

Als al het borstweefsel weggehaald moet worden, wordt de huid en tepelhof over het algemeen gespaard. Tegenwoordig kan de tepel vaak ook gespaard blijven, afhankelijk van de plaats van de tumor. Een goede optie voor borstreconstructie is dan de prothese.

Bij kleine cupmaten kan er soms direct een prothese worden ingebracht. Bij grotere cupmaten moet de borstspier opgerekt worden. Hierbij wordt een tissue expander gebruikt. Dit is een speciaal soort ballonnetje, die in de weken na de operatie opgevuld wordt. Huid en spier worden hierdoor langzaam opgerekt, zodat er een holte voor de prothese ontstaat. Als het gewenste volume is bereikt wordt in een tweede operatie de tissue expander verwisseld voor de definitieve prothese.

Indien er nog bestraling na de operatie plaats moet vinden is de ingreep met een prothese minder geschikt. Bestraling kan namelijk verschrompeling van het kapsel rondom de prothese veroorzaken. Indien er van te voren verwacht wordt dat de borst na amputatie moet worden bestraald, zal veelal gekozen worden voor een secundaire reconstructie.

Tepelreconstructie

Als de tepel ook verwijderd moet worden dan is een tepelreconstructie mogelijk. Dit gebeurt nooit tijdens de ingreep waarbij de tumor/borst wordt verwijderd. De tepel kan op drie manieren worden gereconstrueerd: door middel van tatoeage, het delen van de gezonde tepel, of door een lokale reconstructie. De gezonde tepel kan gebruikt worden voor reconstructie als deze groot genoeg is.

Bij een lokale reconstructie wordt door middel van een speciale techniek tijdens een kleine ingreep de huid van de gereconstrueerde borst gebruikt om een knopje te maken. De ingrepen worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving in een poliklinische setting. Als de tepelreconstructie is voltooid, kan er een tepelhof omheen getatoeëerd worden.

Voorbereiding

  • Het is van belang dat u tijdig stopt met het innemen van uw medicijnen indien van toepassing. U heeft dit met de plastisch chirurg besproken.
  • Bij pijn kunt u paracetamol slikken, andere pijnbestrijdende middelen kunnen een bloedverdunnende bijwerking hebben.
  • Vitamine C 1000 mg helpt bij een goede wondgenezing. Wij adviseren hier twee weken voor de operatie mee te starten en door te gaan tot een week na de operatie.
  • Wij adviseren u, zodra de operatie gepland is, te stoppen met roken, aangezien dit enorm bevorderend is voor het genezingsproces.
  • Wij raden u aan 24 uur voor, tot 24 uur na de ingreep geen alcohol te drinken.
  • Autorijden wordt absoluut door ons afgeraden. Laat u zich op de dag van behandeling dus door iemand wegbrengen en ophalen.

Nazorg

Uw borsten zijn stevig ingepakt in een steun gevend plakverband (foamverband).

U krijgt een afspraak mee om de hechtingen na twaalf á veertien dagen te laten verwijderen op de polikliniek van de plastische chirurgie.

Draag gedurende circa twee weken dag en nacht een sport BH of stevige BH zonder beugel.

U mag onder de douche en uw haren wassen; maar gedurende 4 weken niet in bad.

Na het verwijderen van de hechtingen mag u de littekens insmeren met bodycrème.

De eerste vier á zes weken mag u niet zwaar tillen en geen zwaar huishoudelijk werk doen zoals stofzuigen en ramen lappen.

U mag gedurende drie weken de hond niet uitlaten.

Afhankelijk van het soort werk mag u circa drie weken niet werken. Bespreek dit met uw specialist.

Zie de eerste zes weken af van sporten.

Sauna, zonnebaden en zonnebank moet u de eerste zes weken mijden.

Probeer de eerste zes weken niet op uw buik te slapen.

Autorijden en fietsen kunt u in principe na ongeveer drie weken.

U mag de eerste drie weken na de operatie niet roken.

Kosten en vergoedingen

Wij zullen een aanvraag voor een borstreconstructie operatie versturen naar uw zorgverzekering, u krijgt meestal binnen 2-3 weken bericht hiervan. De verzekeringsarts kan u soms oproepen voor het spreekuur. Deze operatie wordt altijd vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Uw plastisch chirurg kan u hierover verder informeren.

Bel mij terug