Behandelingen

Borstreconstructie: secundair

Bijna alle patiënten die borstkanker hebben, of hebben gehad, komen in aanmerking voor een vorm van borstreconstructie. Voorlichting over de borstreconstructie mogelijkheden maakt deel uit van behandeling van borstkanker.

Kiezen van een tijdstip

Afhankelijk van het tijdstip dat de borstreconstructie plaatsvindt, maken we onderscheid tussen een primaire of secundaire reconstructie.

Een primaire of directe borstreconstructie vindt plaats tijdens dezelfde sessie als het verwijderen van het kwaadaardige gezwel (voor verdere informatie zie de folder Primaire borstreconstructie secundair). Een secundaire of indirecte borstreconstructie kan weken tot jaren na de borstamputatie plaatsvinden. De meeste vrouwen die in aanmerking komen voor een secundaire reconstructie, zijn de vrouwen die een aanvullende behandeling nodig hebben (gehad), zoals bestraling, chemotherapie of beide.

Een secundaire borstreconstructie kan geschieden met eigen weefsel of met een prothese.

De behandeling

Met eigen weefsel

Bij een reconstructie met eigen weefsel kan gebruik worden gemaakt van huid-, vet- en spierweefsel afkomstig van elders in het lichaam, meestal rug of buik. Indien de borst bestraald is geweest, gaat de voorkeur voor de reconstructie uit naar deze methode. Soms kan het gecombineerd worden met het gebruik van een prothese.

Een veel gebruikte techniek is de Latissimus-Dorsi lap (LD-lap). De Latissimus Dorsi is een rugspier. Bij deze techniek wordt een deel van de spier met huid en vetweefsel van de oorspronkelijke plek losgemaakt en richting de borst gezwaaid. De spier blijft vastzitten aan een zogenaamde steel die in de oksel loopt, want hierdoor lopen de bloedvaten.
De LD-lap heeft niet heel veel volume, hierdoor kunnen alleen kleine borsten op deze manier gereconstrueerd worden.
Bij grotere borsten kan deze methode worden gecombineerd met het gebruik van een prothese. Door het gebruik van de prothese wordt er meer volume gecreëerd. Omdat de porthese bedekt wordt door een gezonde spier, kunnen we deze methode ook gebruiken bij vrouwen die bestraald zijn geweest.
Bij de LD-lap krijgt u behalve een litteken op de borst ook een litteken op de flank/rug.

Lipofilling is een optie als iemand kleine borsten heeft (A-cup) of als er een contourverstoring van de borst is na bestraling. Bij deze methode wordt er vet van de buik, benen of billen gebruikt om het ontstane defect op te vullen. Hiervoor zijn altijd meerdere sessies nodig, omdat een deel van het ingebrachte vet weer verdwijnt.

De DIEP-lap is een methode waarbij er een nieuwe borst wordt gemaakt met huid en vet van de buik. Dit is een gecompliceerde ingreep, omdat de aders en slagaders van de buiklap met behulp van een microscoop op de gewenste plaats moeten worden aangesloten. Deze ingreep wordt niet in het Langeland Ziekenhuis uitgevoerd, maar u kunt indien gewenst wel doorverwezen worden naar een ziekenhuis waar deze operatie wel uitgevoerd wordt.

 

Voorbereiding

  • Het is van belang dat u tijdig stopt met het innemen van uw medicijnen indien van toepassing. U heeft dit met de plastisch chirurg besproken.
  • Bij pijn kunt u paracetamol slikken, andere pijnbestrijdende middelen kunnen een bloedverdunnende bijwerking hebben.
  • Vitamine C 1000 mg helpt bij een goede wondgenezing. Wij adviseren hier twee weken voor de operatie mee te starten en door te gaan tot een week na de operatie.
  • Wij adviseren u, zodra de operatie gepland is, te stoppen met roken, aangezien dit enorm bevorderend is voor het genezingsproces.
  • Wij raden u aan 24 uur voor, tot 24 uur na de ingreep geen alcohol te drinken.
  • Autorijden wordt absoluut door ons afgeraden. Laat u zich op de dag van behandeling dus door iemand wegbrengen en ophalen.

Nazorg

Uw borsten zijn stevig ingepakt in een steungevend plakverband (foamverband).

U krijgt een afspraak mee om de hechtingen na twaalf á veertien dagen te laten verwijderen op de polikliniek van de plastische chirurgie.

Draag gedurende circa twee weken dag en nacht een sport BH of stevige BH zonder beugel.

U mag onder de douche en uw haren wassen; maar gedurende 4 weken niet in bad.

Na het verwijderen van de hechtingen mag u de littekens insmeren met bodycrème.

De eerste vier á zes weken mag u niet zwaar tillen en geen zwaar huishoudelijk werk doen zoals stofzuigen en ramen lappen.

U mag gedurende drie weken de hond niet uitlaten.

Afhankelijk van het soort werk mag u circa drie weken niet werken. Bespreek dit met uw specialist.

Zie de eerste zes weken af van sporten.

Sauna, zonnebaden en zonnebank moet u de eerste zes weken mijden.

Probeer de eerste zes weken niet op uw buik te slapen.

Autorijden en fietsen kunt u in principe na ongeveer drie weken.

U mag de eerste drie weken na de operatie niet roken.

Kosten en vergoedingen

Wij zullen een aanvraag voor een borstreconstructie operatie versturen naar uw zorgverzekering, u krijgt meestal binnen 2-3 weken bericht hiervan. De verzekeringsarts kan u soms oproepen voor het spreekuur. Deze operatie wordt bijna altijd vergoed door de ziektekosten verzekeraar. Uw plastisch chirurg kan u hierover verder informeren.

Bel mij terug